Kookploeg bezorgt kansarmen lekker kerstmaal

Wanneer de mensen gelukkig naar huis gaan, is het feest geslaagd”

Op 17 december 2022 sloegen de Vrienden van de Zeuj uit Itegem, een kookploeg met zowel kwb- als niet-kwb-leden, en vzw Den Draai, een lokale organisatie voor kansarmen, al voor de tiende keer de handen in elkaar om een kerstfeest te verzorgen voor inwoners van Heist-op-den-Berg die het minder breed hebben. Guido vertelt ons er meer over.

Raak: Dag Guido. Wie zijn jullie?
Guido: “De Vrienden van de Zeuj zijn een kookclubje met zeven mannen, die normaal tweemaal per jaar koken hun partners. We bestaan al meer dan dertig jaar.”

Raak: Hoe zijn jullie met dit initiatief gestart?
Guido: “Onze chef had vroeger al eens gekookt voor Poverello, een organisatie voor kansarmen in Brussel, en wilde dat ook eens doen voor de kansarmen van Heist-op-den Berg. Omdat die mensen niet zomaar zelf konden bereiken, namen we contact op met het OCMW en Den Draai die deze mensen beter kennen. Zo geschiedde.”

Raak: Hoe pakken jullie dit concreet aan?
Guido: “Tijdens ons zomerverlof proberen we enkele menu’s samen te stellen waarmee we naar de mensen van Den Draai gaan en waaruit zij dan kunnen kiezen. Dit jaar waren er enkele hapjes, tomatenroomsoep met balletjes en daarna keuze tussen paella, een vispannetje, preirolletjes met kaassaus en een koud buffet. Afsluiten werd er gedaan met verschillende dessertjes. De vrijdag voor het feest koken we. Daarbij kregen we altijd hulp van vrienden, en zijn we met zo’n 20 mensen een hele dag bezig. De dat zelf beginnen we eraan om 8u, en komen de gasten tegen 11u30. In de namiddag komt er een ploeg kwb-vrijwilligers de afwas doen om ons wat te ontlasten. Toen we tijdens corona maaltijden aan huis moeten doen, stonden de kwb-vrijwilligers ook klaar om die maaltijden aan huis te brengen.”

Raak: Waarom doen jullie het?
Guido: “Elk jaar opnieuw is het een plezier om die mensen, telkens een 150-tal, gelukkig te zien. De eersten staan reeds een half uur voor aanvang aan de deur te wachten. Na het eten krijgen ze ook nog allemaal een geschenk mee naar huis, die wij inzamelen via sponsoring. De mensen zijn zeer dankbaar en sommigen hebben ook een kaartje bij voor onze groep. Wanneer de mensen gelukkig naar huis gaan zijn wij ook tevreden en is het feest geslaagd. Ook na tien jaar doen we dit nog altijd met hart en ziel.”